Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Asta e o reţetă povestită, pe care am auzit’o nu demult.
Zice că un bunic mânca în postul primăverii și al iernii salată de cartofi, peste care arunca o mână de ceapă verde sau roșie şi picura ulei de dovleac. Nepotului îi punea şi un ou fiert, că li se iartă mai multe copchiilor iar postul nu’i pentru ei.

Se mai spune că în Ţara Bârsei se făcea prin unele curţi ulei de dovleac şi din ce rămânea, turte pentru animale. Dovadă stau presele rămase prin şuri. Şi poveştile.

Am mereu prin frigidere tot felul de borcane cu pesto. De leurdă, de roşii uscate, de seminţe de dovleac, de trufe. Le vine rândul pe măsură ce se schimbă meniurile la bistro sau când mă apuc eu de scris şi construit reţete.

sal-cartofi-si-ulei-dovleac-5-cu-tag


Povestea de azi este fără cantităti. Ardelenilor nu la poţi pune limită nici la cartofi, nici la ouă. Aici o papară pentru doi oameni se face din măcar zece ouă proaspete şi creste de slănină.

 

Pentru cele două salate am avut
Cartofi de la o tanti din Vâlcea
Ulei de dovleac din Austria :/, pentru că nu am găsit unul bun în Brasov
Puţin ulei de floarea soarelui presat la rece
Sare
Piper

Puțin oțet de mere
Seminţe de dovleac crude pe care le'am rumenit în tigaie
Ceapă roşie de la Lucian

sal-cartofi-si-ulei-dovleac-1_tag


Am fiert cartofii în coajă, i'am curăţat şi aşa călduţi i'am amestecat cu uleiul presat la rece, ceapa julliene, oțetul, sarea şi piperul.

Cartofii în farfurie, ulei de dovleac, pătrunjel verde, seminţe de dovleac, oul poşat.
E delicioasă. Cartofii călduţi, parfumaţi delicat cu oţet, acoperiţi cu ulei bun de dovleac, frunzele aromate şi crocante, oul moale.


A doua variantă, pentru cei care ocolesc ouăle, este evident, fără ou 🙂 Sunt la fel de buni şi la modă, pentru bărboşii vegani. 


Păstrând actorii principali (cartofii şi uleiul de dovleac) puteţi face combinaţii nesfârşite, cu  gusturile pe care le iubiţi. Cu sau fără usturoi verde, o lingură de smântâna, pătrunjel, leurda, brânză rasă, treaba voastră.
Important este să redescoperiţi gustul uleiului de dovleac şi să iubiti, din nou, cartofii.sal-cartofi-si-ulei-dovleac-3-cu-tag

 

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone