Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

 

Morcovi, țelină, păstârnac, pătrunjel, napi, sfeclă, topinambur.

Rădăcinoasele care ne țin de guler iarna, care nu ne lasă să devenim niște devitaminizaţi obosiţi şi nervoşi.poza chiftele 3

Care ne dau un şut în fund şi multă energie când ne copleşeste frigul.

Chiftele astea le fac mereu toamna şi iarna. Uneori, când mi’e dor, și vara.
Există şi o reţetă fix, cu gramaje, timpi şi reguli de preparare.Pentru bistro. În bucătăriile restaurantelor nu poţi găti după ochi. Ca să îţi iasa culoarea, gustul, aroma, forma la fel zi de zi este obigatoriu să existe o reţetă.

În rest, acasă, este liber la imaginaţie.

Câteva ingrediente de bază:
- rădăcinoase rase pe răzătoarea mare
- condimente
- ierburi
- ou
- faină

Combinatiile pot fi fără număr.
Cu turmeric, curry, cumin, scortisoară sau doar cu sare si piper.
Cu busuioc, rozmarin, ceapa verde, usturoi sau simple.
Cu puţin zahăr, coaja de lămâie, stafide sau doar ele, legumele.
Cu un strop de suc de lamâie, de portocale sau de mere.
Cu bucaţele de bacon crocant, umputură picanta de cârnaţi sau complet vegetariene.

Tehnica este aceeasi.
Legumele pe răzătoarea mare. Părţi egale din fiecare. Sau nu. Le echilibrati exact cum vreţi.
Condimentele sub forma de praf, amestecate între ele înainte de a le adauga.
Ierburile si condimentele proaspete.
Alte ingrediente, după cheful bucătarului.
Toate amestecate usor, până se înmoaie putin radăcinoasele.
(Acum le putem lasa la frigider o zi, fără să păţească nimic)

Apoi ouăle, bătute putin.
Apoi făina.

Se prăjesc în mult ulei, la foc potrivit. Vor deveni crocante în exterior si usor moi in interior, ceea ce e ideal.
Eu le dau o formă lunguiată folosind două linguri pe care le tot învârt până când legumele stau cuminţi, lipite între ele.
poza chiftele 2

La bistro le facem cu morcov, ţelina şi păstârnac.
Mie îmi plac şi cu nap sau cu sfeclă.
Merg bine cu un sos de iaurt gras, putin sărat, parfumat cu usturoi sau mentă.
Merg si cu un amestec de maioneză şi smântână.
Merg şi reci, goale, mâncate cu mâna direct de pe masă.
Dacă mă gândesc bine, usor răcorite sunt chiar mai bune. Se simte dulceaţa legumelor şi răzbat toate aromele.
De rădăcinoase’i plina piaţă. Condimente şi ceva oua sunt sigură că aveţi prin casă.
Iar eu aici sunt, dacă vă împiedicaţi.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone