Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Mai întâi a fost urda.
Dar oamenilor le era ruşine să spună că mănâncă urdă.
Urda era brânza aia de la ţărani. Nu puteai să iesi cu cineva în oraş şi să comanzi ceva cu urdă. Sau untură. Slănină? Şi cu ceapă, doamne apără-şi-păzeşte. Ce’i aia tocăniţă de cartofi?

Prima prajitura cu urdă pe care am avut’o în bistro, acum mulţi ani, a zăcut tristă prin bucătarie. Era jenantă şi jenată. După două zile am luat’ deoparte. I’am pus bigudiuri si tocuri. Am numit’o ricotta. S’a măritat pe loc si a devenit vedetă, golanca.

Cinci ani mai târziu. Purtăm ie, mâncăm pastă de jumări şi sorbim tocană la concertele smechere.
Mâncăm si urdă.
Slavă modei, că a scos zacusca şi salata de vinete din camera aia din spate unde le aruncase, în silă, fast food-ul.

Papanaşii cu urdă nu’s decât verii încălţaţi ai papanasilor cu brânză de vaci. Care nu si’a câştigat încă, biata, biletul de autobuz spre capitală.
Puşi într’un sos de fructe aromat cu gin bun, cu dulceaţa tăiata de o smântână fermentată grasă dar salvată de zaharul parfumat cu anason, papanaşii aştia şi au căpătat dreptul de a sta la masă.
Dacă vă încumetaţi să vă jucaţi cu reţeta asta, luaţi nişte urdă din piaţa şi purcedeţi.




Aveţi nevoie de nişte pesmet bun pentru panetat şi vreo 400 ml de ulei pentru prajit. De floarea soarelui este minunat.

Aluatul este simplu de făcut şi nu vă trebuie mare lucru.

1 kg de urda
Coaja de la 2 lamai
Coaja de la 2 portocale
250 g de zahar tos
200 g de făină
3 ouă
O jumătate de linguriţa de pudră de vanilie (o găsiţi la magazinele care vând condimente)
O jumătate de lingurită de sare

Se amestecă toate, amesecând cu grijă. Unele mâncăruri cer delicateţe 🙂
Compoziţia asta poate sta la frigider şi o noapte.


Sosul de fructe ar trebui să rămână mai acrişor.
Când o să îl puneţi lângă papanaşii dulci înveliti în crusta de zahăr parfumat cu anason o să înţelegeţi ce vreau să spun.

1 kg de fructe congelate sau proaspete dacă sezonul vă permite
200 de g de zahar brun
O jumătate de linguriţa de sare
200 ml de gin
200 ml de apa

Puneţi fructele cu zahărul, sarea şi apa pe foc.
Când încep să clocotească şi să vă stropească aragazul, înjuraţi'mă în gând şi daţi focul mic.
După 6 - 7 minute puteţi sa luaţi amestecul de pe foc, să adaugaţi ginul şi să pasaţi totul cu mixerul vertical.
* pauză pentru explicaţii 🙂 Ginul se adaugă după fierbere pentru că înacest fel îşi va păstra mai bine tăria şi aroma, dar înainte de pasare, o să vedeţi voi de ce când o să trebuiască să daţi prin sită sosul şi o să vă bucuraţi dacă e mai subţire.

Sosurile cu fructe de pădure se dau obigatoriu prin sită. Nici un mesean nu îşi doreşte un zâmbet medieval cu mici sâmburi negri printre dinţi. În plus, un sos fin şi uniform e mult mai frumos.
Aşadar, daţi sosul prin sită şi puneţi'l la frigider. Aveţi nevoie de el rece.


 

Sosul de smantana e floare la ureche.
Amestecaţi  
200 de g  de smântână fermentată şi 200 ml de smântână dulce.
Puneţi'l la frigider, lângă sosul de fructe.


Zaharul cu anason o să facă diferenţa în farfurie.
Aroma nu e iubită de toată lumea, dar aici face pereche buna cu ginul din sos. Au bunici comuni. 
200 g zahar tos
20 de g seminţe de anason
Puneţi anasonul cu zaharul într'un mojar şi măcinaţi'le bine. Sau, dacă vă e lene ori nu aveţi mojar (nu aveţi mojar?? ) puneţi totul într'o râşniţă de condimente.

 


poza papanasi cu ricotta 1
Să recapitulăm ce avem
Ulei pentru prăjit
Pesmet
Aluat cu urdă
Sos de fructe
Sos de smântână
Zahar cu anason

Cum se face?
Uleiul se încinge în tigaie.
Papanaşii se dau prin pesmet şi se prăjesc. Se scot la scurs pe o hârtie absorbantă.
* pauză pentru explicaţii 🙂 Eu modelez papanasii cu doua linguri şi le dau o formă lunguiaţă. Dumneavoastră puteţi face treaba asta cum vă e mai simplu. Important este să îi daţi prin pesmet ca să se rumenească frumos.
Cum se mănâncă?
Sosul de fructe în farfurie.
Sosul de smântână în mijlocul celui de fructe.
Papanaşii în sosul de smântână.
Zaharul cu anason presărat peste papanaşi.

 

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone