Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Uneori lumea se uită cu milă la mine prin magazine şi pieţe, când miros tot felul de chestii. Frunzele de la guliile astea le’am şi ronţăit, sub privirile bulbucate peste ochelari ale unei votante în etate. Am aflat de ea că sunt nespălate şi o să mor înainte să ajung la veceu, că [aşa crude, balonează], că [au gust iute] şi că [bunica le folosea mereu].

Rămâne o nebuloasă de ce, dacă bunica le folosea şi nu a decedat balonată în drum spre budă, ţăranii noştri le rup mereu şi nimeni nu mai face nimic cu ele, alergând în schimb după frunze de import cu nume urâte şi preţ mare.

salata-gulii-2_cu-tag


Aşadar, o gulie curăţată de coajă şi feliată cumva, oricum, frunzele ei, o ceapă roşie nu foarte mare, o mână de seminţe rumenite în tigaie, ulei bun, sare, o felie de pâine, nişte germeni legume.
O gulie decojită, feliată
O ceapă roşie, julliene
Frunzele de la gulie, întregi, tijele rupte
Sare
Ulei bun
O felie de pâine – spelta, am folsit eu
Germeni de legume – eu am luat trei feluri de la cooperativa naturist de la noi din sat: schimduf, lucerna şi ceapă roşie

salata-gulii-3_cu-tag


Chestiile simple sunt, în general, desăvârşite. Simplu se face şi salata asta caldă. Uleiul fierbinte, guliile, ceapa, frunzele tijele şi sarea în tigaie la foc mare, amestecate scurt din mână, aşa cum aţi văzut pe Paprika şi în filme că fac bucătarii aia smucind coada tigăii.
Felia de pâine intervine cam când ceapa şi gulia devin rumene şi miros a dulce. Puritanii se pot lipsi de ea, dar ce rost ar avea şi mai ales ce te faci cu tot uleiul ala bun şi gustul lăsat de rumeneala legumelor. Frunza se va găti mai repede, o puteţi feri de căldură suind’o pe felia de pâine.

Seminţele şi germenii sunt la fel de bune adăugate în tigaie sau în farfurie. Împortant este ca primele sa fie rumenite şi ceilalţi proaspeţi, că nimic nu pute mai rău ca nişte germeni de ceapă compromişi.
Amestec de seminţe, rumenite         1 lingură
Germeni de legume                             1 lingură
salata-gulii-1_-cu-tag


Povestea este cu final fericit pentru cei care ţin post şi pentru vegani. Care’s unul si acelaşi lucru.
Astept aplauze pentru că m’am abtinut să nu scald guliile astea în smântână aşa cum ştiu eu din bătrâni.

salata-gulii-4_cu-tag

Aici sunt dacă va împiedicaţi.

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone