Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Mai dau din casă din când în când, nu avem mari secrete noi pe la bistro.

Clătita asta a născut pasiuni, a fost de la început cu noi la bistro, din decembrie 2000.

La un moment dat am scos’o, acum un an sau doi, ni se părea mare bătaie de cap cu timpul de coacere și nerăbdarea clienților, ne luam mai mult șuturi decât bani.

Apfelul nu îl dăm la pachet. E o clătită mare și frumoasă, cutiile pentru pachet nu permit așezarea corectă, trebuie să îl măcelărim în mai multe felii, ajunge să arate jalnic. În plus, dacă îl mănânci după 2 ore e deja cauciuc, rece și bățos.

Rețete e simpluță, coptul e șmecheria.


Aluat clătită

3 albusuri -10 g  sare

3 galbenuşuri - 50 g zahăr tos - 2 plicuri zahăr Bourbon

300 g făină -1 praf de copt - 400 ml lapte

50 g unt topit - 50 ml rom

 


Cum se face aluatul

Albusurile se bat cu sare. Se păstrează la frigider.

Gălbenuşurile se bat cu zahărul tos și cel Bourbon, până se umflă.

Se adaugă faina amestecată cu praf de copt şi laptele, alternativ, cu mixerul pe turaţie mică.

La final se adaugă untul topit, călduț și romul.

Cu spatula se adaugă albusurile, amestecându’se încet.

Se păstrează la frigider, fără grijă.

Nu vă panicați dacă se separă după câteva ore, dacă amestecați bine o să fie ca nou aluatul.


Cum se coace aluatul
20 g unt
1 măr, făra miez, feliat în rondele tăiate apoi jumătăți

Mărul trebuie să fie un soi zemos, roșu, mediu ca mărime.

În tigaia de clătite se pune o lingura de unt, se lasă să se topească.

apfel 5

Se aşeaza rondelele de jur imprejur.

apfel 4

Se toarnă încet aluatul şi se acoperă. Puteți nivela cu o spatulă sau o lingură de metal, alautul este destul de gros.

apfel 3apfel 2

Se lasă cca 10 minute pe fiecare parte, sau până se rumeneşte.

Folosiți o tigaie de clătite cu fundul gros.

Acoperiți aluatul, după turnare, cu un capac puțin bombat și verificați ca tigaia să fie pe centrul flăcării.

Când întoarceți clătita de pe o parte pe alta, folosițivă de capac ca un suport, lăsați clătita să aluncece cu partea coaptă pe capac, puneți tigaia cu fața în jos peste și întoarceți brusc.

Nu vă speriați, dacă se rupe tot bună e. Și, mai e și regula aia de cinci secunde care spune că dacă ai ridicat mâncarea de pe jos mai repede de alea cinci clipe, nu se pune că a căzut :p

Asta e valabil în cârciumă 😀 da' merge adaptată și acasă.


Pentru servire pregătiți un amestec aromat

50 g zahăr tos - 4 g scorţisoară măcinată

Presărați zaharul aromat peste clătita caldă și dați'vă mari la musafiri.

 

Aici sunt dacă vă împiedicați.

 

 

 

apfel 1

 

 

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone