Eu nu le fac niciodată cu apă, de fapt.
Aşa cum spun mereu, dacă faci o golănie, fă’o până la capăt. Mai bine o clătită bună decât trei mizerabile.
Pune tot ce trebuie într'o mâncare şi nu te amăgi. Micşorează porţia, nu sacrifica untul.
Când sunt hotărâtă, iau ouă, le bat cu zahăr, pun nişte vanilie si un fir de sare.
Cern făina şi torn laptele. Până aici, e ca în orice casă de ţăran francez.
3 ouă
500 ml lapte
200 g făină
vanilie
sare
80 gr unt, pentru beurre noisette
Francezul intelectual, însă, se încurcă şi cu nişte beurre noisette. Pe care îl toarnă racorit peste compoziţia de bază.
Beurre noisette este untul din care au fost eliminate apa şi reziduurile solide. Odată clarifiat, va rezista mai bine la temperature înalte de gătire, fără să se ardă.
Cum se face:
Se încălzeşte untul într’o crăticioară, la foc mic, până devine lichid. Pe măsura ce se încălzeşte luati spuma care se formează deasupra, cu o lingură.
Când suprafaţa lichidului este clară şi de culoare galbenă iar particulele solide au coborât pe fundul vasului turnaţi încet untul topit printr’o sită frigider o oră.
Mai multe despre unt, aici.
Rumenitul clătitelor este o glumă, dacă ai răbdare cu ele. Tigaia unsa, puţin aluat, foc mediu. Nu se părăseşte obiectivul.
Acoperiţi clătitele, pe măsură ce le faceţi, cu un capac sau nişte folie alimentară. Nu este nici o distracţie să rozi nişte chestii reci şi uscate.
Eu am turnat pe ele sirop de soc.
Visam la un caramel cu unt sărat. Sau la nişte crêpes suzette. Dar, de lene, le'am mâncat aşa, cu mâna, tăvălite prin sirop şi flori de lavandă.
Aici sunt dacă vă împiedicaţi.
July 1, 2016 at 3:42 pm
Suzetele naibii m’au chinuit cativa ani, dar intr’un final mi’am luat inima in dinti si le’am facut. Spectacol!!! Nu stiu de ce mi se parea inainte complicat… O perioada dupa ce le’am facut nu ma mai puteam opri. Le faceam cu orice ocazie… Tare bune mai sunt!