Am citit cândva prin zodiacele alea care stabilesc ce ai de făcut si de mâncat, că leii nu au voie vinete pentru că le cauzează. Şi că, dacă aş fi copac, m’aş încadra la mesteceni.
Iubesc vinetele iar mestecenii mi se par total siniștri, deci nu mai citesc prognoze dubioase ci îmi văd mai departe de copt vinete.
Reţeta asta e cu etape, deci ar fi bine să începeţi cu harissa. O puteţi face în oricând, stă bine la frigider zile întregi.
Puneti totul în blender şi aţi scăpat.
500 g ardei copt, curaţat sis curs
2 căţei de usturoi
300 ml ulei de floarea soarelui
30 g sare
3 chilli mici, uscaţi
Când v’aţi decis pentru vinete, încălziţi cuptorul la 180 de grade.
Feliaţi vinetele, amestecaţi harissa cu turmeric, ulei de măsline, oregano uscat şi oţet de mere.
100 g harissa
2 linguri turmeric
50 ml ulei de măsline
2 linguri de oregano uscat
20 ml oţet de mere
Ungeţi bine vinetele (feliate) pe toate părţile şi aşezaţi’le metodic pe o hârtie de copt, în cuptor, cam 40 de minute. Nu ar strica să le întoarceţi la jumatatea timpului. Vă descurcaţi voi cumva.
Între timp, tăiati cuburi nişte pâine mai veche şi amestecaţi’o cu sumac, cashew, usturoi zdrobit şi sare. Rumeniţi amestecul într’o tigaie cu un fir de ulei de măsline. Lăsaţi să se răcească. Puneţi totul în blender şi măcinaţi până aveţi un fel de pesmet.
4 felii de pâine, cuburi
50 g cashew, crude, nesărate, tocate la cuţit
20 g sumac
50 ml ulei de măsline
10 g sare
1 căţel de usturoi zdrobit
Până aţi rumenit şi tocat totul, vinetele sunt precis crocante. Lăsaţi’le puţin să se răcorească şi acoperiţi’le cu pesmetul aromat.
Prespunând că aveţi déjà un iaurt bun, gras şi rece în frigider, trântiţi câte o lingură pe fiecare vânată.
Merg călduţe. Merg şi reci. Şi aşa, goale. Sau cu orez.
Cu harissa aia ramasă vă scoateţi în altă zi la prânz, peste o carne rumenită sau un hummus.
Aici sunt dacă vă împiedicaţi.
Iarna scriu mult și prost. De la frig.
Radulescu Stefan
Make gogoașa great din nou
Dorina
Un crème anglaise ratat? Nu'i bai.
Ioana Ionica
Un crème anglaise ratat? Nu'i bai.
Ioana Ionica
Trenduri în bucătărie: sinuciderea
Zeno Popescu