Cu cât e mai lungă şi mai pompoasă denumirea, cu atât mai mare oaul admirativ. Şi preţul.
Îmi place să citesc meniuri narative şi să descopăr cum, în spatele lor, stau niste tehnici simple sau ceva mirodenii comune.
Fără legătură cu snobismul din meniuri, dar aproape de subiectul principal, trebuie sa vă spun că am eu un prieten, Adi, care îmi cumpără tot felul de chestii în care sugerează discret să îi gătesc mâncăruri fine. De curând am capătat o un vas frumos cu sugestia ca de revelion să fac puţină terrina de foie gras. Zis şi chiar făcut. Terrina a fost, însă, învinsă la puncte de sarmalele cu păsat şi de salata de boeuf.
Cu foie gras-ul rămas şi ficatul tuturor mărit după abuzuri, am ales să fac un chec, o formă decentă de prezentare.
Muşeţel şi zahar muscovado am mereu acasă, deci am început prin a face un sirop unu’ la unu’.
100 ml apă
100 g zahăr muscovado sau un zahăr oarecare, brun
2 linguri de flori muşeţel
un fir de sare
Merele fermentate le’am făcut să fie, le ronţăi eu ocazional.
Într’un borcan am lăsat trei zile niste felii de mere într’o soluţie de apă cu sare, puţin ienibahar, un anason stelat şi o crenguţă de salvie. Data viitoare o sa pun mai puţine condimente, gustul de acum aduce puţin cu şamponul. Am desfăcut zilnic capacul borcanului ca să iasă presiunea şi, când merele au devenit acidulate, le’am scos din zeamă şi le’am mutat în frigider, unde pot să stea liniştite vreo două săptămâni.
Checul ăsta nu e cu nimic mai breaz decât orice chec sărat. Tehnica de preparare este banală iar reţeta cuprinde exact şase ingrediente.
Ouăla, laptele si uleiul, sare şi piperul se amestecă usor cu telul.
Drojdia se lasă putin cu un fir de zahăr şi nişte apă calduţă. Se adauga apoi făina şi împreună se pun peste amestecul de ouă. Bucăţelele de foie-gras se adaugă în compoziţie. Şi gata.
200 g făină
3 ouă intregi
100 ml de lapte
100 ml ulei de măsline
15 g drojdie proaspătă
200 g foie gras mi cuit sau din terrină
sare, piper
O formă de chec unsa cu ulei si tapetată cu faină este suficientă.
Cuptorul la 180 de grade, timp de 40 de minute sau până la verificarea cu un băţ acesta iese curat.
Se taie răcit binişor. Este gras şi bun, merge cu sosuri de fructe dar si cu merele fermentate şi domolite în siropul de muşeţel.
Înlocuiți foie – gras’ul cu niste sângeretă afumată sau cu o brânză veche şi aveţi un alt gust. Adăugaţi nişte fructe uscate, sau o lingură de gem de portocală şi obtineţi ceva la fel de bun.
Iarna scriu mult și prost. De la frig.
Radulescu Stefan
Make gogoașa great din nou
Dorina
Un crème anglaise ratat? Nu'i bai.
Ioana Ionica
Un crème anglaise ratat? Nu'i bai.
Ioana Ionica
Trenduri în bucătărie: sinuciderea
Zeno Popescu