Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone

Despre Slow Food auzisem în treacăt, fără să înţeleg atunci - prin 2005, 2006 - , ce e cu el şi cu ce se mănâncă.
Dintr’una - într’alta, am ajuns să fiu parte a echipei – de numai trei oameni la început – care a pus bazele mişcării Slow Food în Braşov.
Întâlniri cu pasionaţii, curse pentru găsirea producătorilor corecţi, şedinţe interminabile pentru stabilirea soluţiilor potrivite micilor producători, contre cu autorităţile, piedici de la mai marii urbei.

Timp de trei ani am încercat şi am reuşit să promovăm şi să aducem în atentia tuturor gustul local, mâncarea bună de la noi de acasă.
Vârful icebergului au fost pieţele Slow Food, organizate lunar în curtea Bibliotecii Judeţene din Braşov şi apoi în Piaţa Sfatului, nu departe de Biserica Neagră.
Am şi acum în faţa ochilor miile de oameni care dădeau năvală la ora deschiderii, în căutarea mâncărurilor bune, dornici de gusturi curate, bucuria mirată a micilor producători, asaltaţi de cumpărători.

Povestea este lungă şi nu prea frumoasă. România nu este o ţara în care faptele frumoase să fie lăsate nepedepsite. Când ni s’a tras preşul de sub picioare şi totul s’a rezumat la bani şi interese, am plecat. Şi am lăsat o vreme deoparte lupta publică pentru tradiţii culinare şi gust autentic.
Eu am ales să fac asta la bistro sau în cercuri mai restrânse. Pas cu pas.

Acum, pe un terem mai fertil, cu oameni mai calmi şi interese mai puţine, am revenit iar Slow Food Tara Bârsei a renăscut.
Munca noastră stă la intersecţia între ecologie şi gastronomie, etică şi plăcere.

Ne opunem standardizarii gusturilor şi culturii, luptă împotriva puterii nestavilite a multinaţionalelor din industria alimentară şi a agriculturii la scara industrială.

Noi credem că toata lumea are dreptul fundamental la mâncare bună şi, în consecinta, şi responsabilitatea să protejeze moştenirea gastronomică, tradiţiile şi cultura care fac acest lucru posibil.logo_tara barsei


Eu cred
în conceptul neo-gastronomiei ca recunoaştere a strânsei legături între farfurie, planeta, oameni şi cultura.
Despre convivumul Slow Food Ţara Bârsei puteţi afla mai multe aici:
https://www.facebook.com/tarabarseislowfood/

În rest, eu ma voi asigura că veţi fi informaţi la timp şi complet despre acţiunile noastre şi ale celorlalţi entuziaşti pasionati de gust local şi mâncare de la noi de acasă.

JOIN US

Share on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone